بتن های سبک از لحاظ روش تولید به چهار دسته تقسیم بندی می گردند :
1) بتن های با ساختار باز ( بتن اسفنجی )
2) بتن های گازی (AAC)
3) بتن های کفی یا فوم بتن (Concrete Foam)
4) بتن سبک با سنگ دانه های سبک
فوم بتن های گازی،یکی از انواع خاص بتن سبک متخلخل می باشد که به علت وزن کم و خواص عایق حرارتی خود،باعث کاهش وزن ساختمان و صرفه جویی در مصرف انرژی می گردد.برای ساخت هر متر مکعب بتن گازی در بخارخانه، نیم کیلوگرم گرد آلومینیوم ، 400 کیلوگرم ماسه سیلیسی، 140 کیلوگرم گرد آهک زنده و 35 کیلوگرم سیمان را با هم مخلوط می کنند تا گرد همگنی به دست آید ، به آن کمی آب اضافه می کنند تا نمناک شود.به مخلوط نمناک زیر فشار شکل می دهند و با آن مخلوط در بخارخانه زیر 8 تا 10 بار فشار بخار آب ، بتن گازی را تولید میکنند. زیر فشار بخار آب ، آهک زنده می شکفد ودر رویه دانه های ماسه سیلیسی اثر می کند و سیلیکات کلسیم ایجاد می کند (مانند آجر ماسه آهکی) گرد آلومینیوم هم زیر فشار بخار آب با آهکشکفته شده ترکیب و گاز هیدروژن ازاد می کند. هیدروژن آزاد شده در بتن جای می گیرد و آن را پوک می کند. این بتن گازی Yatong نام دارد.
فوم بتن گازی با استفاده از پودر آلومینیوم ساخته میشود. برای تولید فوم بتن گازی علاوهبر پودر الومینیوم، از دوغاب آب و سیمان نیز استفاده میشود. برای ساخت فوم بتن گازی دوغاب و پودر آلومینیوم را با هم مخلوط میکنند و در پی واکنشهای شیمیایی با تشکیل حبابهای هیدروژنی داخل بتن تولید میشود. بتن فومی پس از واکنش شیمیایی حجم بیشتری پیدا میکند و آماده مصرف میشود.
به دلیل وجود گاز هیدروژن در این بتن ها که باعث سبکی و در عین حال عایق بودن آنها می گردد،و همچنین روش تولید اتوکلاوی آنها، به این دسته از بتن ، بتن گازی می گویند و با همین مشخصه از بتن هوادار اتو کلاو نشده ( بتن کفی ) متمایز می شوند.
جمع شدگی بتن اتوکلاو کمتر از بتن معمولی است.استاندارد انگلیس BS حداکثر مقدار مجاز جمع شدگی ناشی از خشک شدن را برای بلوک های گازی برابر با 0.09% تعیین می کند. همچنین میزان جذب آب بتن گازی یا به عبارت بهتر،درصد وزنی آب جذب شده نسبت به وزن خشک نمونه بتن ، طی زمان مشخصی از استغراق زیر آب ، باید بین 10 تا 20 درصد باشد.
اما در عمل ، بتن های گازی تولید شده در ایران ، از لحاظ جمع شدگی بسیار بالاتر از حد استاندارد ، یعنی بین 0.13% تا 1 % عمل می کنند و درصد جذب آب آنان نیز تا 66% نیز در بعضی موارد می رسد.
به علت پایه سیلیس در بتن متخلخل،بتن سبک گازی در برابر حریق و آتش سوزی مقاوم است.هر چه قدر ضخامت بتن سبک گازی و بتن گازی بیشتر باشد، مقاومت آن در برابر آتش بیشتر خواهد بود. مقاومت بتن سبک گازی به نسبت بلوک بتنی معمولی بیشتر است.
همچنین صدا به راحتی از بتن سبک گازی عبور نمی کند.در ساختمانهایی که از بتن سبک گازی در ساخت آن استفاده شده است،میزان شکایت همسایهها از یکدیگر کمتر است.درساختمانهای بتن سبک گازی و بتن گازی صدای بسیار کمتری در بین دیوارها جابجا میشود.استفاده از بتن سبک گازی و بتن گازی در بیمارستانها و هتلها و حتی دیوار اتوبانها رایج است.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.