هیدارسیون نقش موثری در کیفیت فوم بتن دارد.فوم بتن خوب عمل آوری شده سطحی سخت تر و نیز مقاوم تر در برابر آب سطحی و سایش خواهد داشت.همچنین عمل آوری مناسب وخوب نفوذپذیری فوم بتن را کاهش میدهد که این عمل مانع از ورود رطوبت و مواد شیمیایی مخرب موجود در آب به درون فوم بتن می شود و در نتیجه مقاومت دوام و طول عمر فوم بتن را افزایش می دهد.
ترکیب شیمیایی آب و سیمان را هیدراسیون می گویند. بعد از مخلوط شدن سیمان با آب ، ترکیب شروع به سفت شدن می کند. در طول این مدت گره هایی در سطح ذره های سیمان شروع به رشد می کند و تا این گره ها در سراسر مخلوط سیمان بهم متصل شوند ادامه می یابد.واکنش هیدراسیون ،واکنش حرارت زایی است که موجب ایجاد ترک هایی در سطح بتن می شود. بنابراین ترک در بتن را می توان به هیدراسیون سیمان نسبت داد؛ زیرا در پی این واکنش دمای بتن بالا می رود و از آنجایی که پخش حرارتی بتن پایین است حرارت نمی تواند به سرعت از بتن خارج شود و به بیرون راه یابد. به همین دلیل حرارت در قسمت های مختلف بتن نابرابر است و منجر به انبساط های محدودی در طول قطعه بتنی می شود که این اتفاق منجر به تنش های فشاری و کششی می گردد. اگر این تنش های کششی در سطح قطعه به نسبت مقاومت کششی آن بیشتر باشد باعث تغییر شکل می شود که بیشتر از ظرفیت بتن است و این اتفاق ترک هایی را در سطح بتن ایجاد می کند. رطوبت اضافی در طی عمل آوری میتواند جای آب از دست رفته در اثر هیدراتاسیون و تبخیر آن را بگیرد. با افزودن رطوبت اضافی، میزان هیدراتاسیون تا حد زیادی بیتأثیر است. با این حال، این مهم اطمینان میدهد که رطوبت کافی در طول هیدراتاسیون و عمل آوری موجود است.
مجموعه اقداماتی که برای جلوگیری از ایجاد آسیب به فوم بتن تازه انجام می گیرد محافظت نامیده می شود.جلوگیری از آسیب تگرگ و بارش رگبار به سطح فوم بتن، جریان یافتن آب و ایجاد شیار در سطح فوم بتن، ایجاد ترک های جمع شدگی زود هنگام،جلوگیری از ایجاد لرزش یا ضربه ای که موجب ترک خوردگی یا قلوه کن شدن می شود و جلوگیری از یخ زدگی سریع و زود هنگام از جمله موارد نگهداری حفاظتی است.ادامه عمل هیدراسیون سیمان منوط به وجود شرایط مساعد از نظر دما و وجود رطوبت کافی است که حداقل دمای ۵+ درجه سانتیگراد برای ادامه هیدراسیون ضروری است.
ایجاد گرما در فوم بتن و محیط اطراف و یا حفظ گرما و بهره بردن از گرما زائی درونی هیدراسیون و دمای اولیه ایجاد گرما در محیط و فوم بتن با روش های سوزاندن یک ماده سوختنی، استفاده از بخاری و المنت برقی، بکارگیری لامپ های مادون قرمز، استفاده از جریان برق کم ولتاژ در قالب فلزی و میلگردهای بتن و دمیدن بخار آب به محیط فوم بتن انجام می شود که آخرین آنها علاوه بر عمل آوری حرارتی،عمل آوری رطوبتی نیز محسوب می شود.
یک روش دیگر عمل آوری،عمل آوری رطوبتی ست که با تکنیک های مختلفی صورت می گیرد.اصول عمل آوری رطوبتی، عدم ایجاد تری و خشکی مکرر می باشد ضمن اینکه در عمل آوری رطوبتی شوک حرارتی نیز باید بوجود آید.
هر چه در این نوع عمل آوری بتوان آب بیشتری در اختیار بتن گذاشت وضعیت بهتری خواهیم داشت. غرقاب کردن بتن، آب بستن روی بتن به نحوی که روی بتن بایستد،آب پاشی به بتن به روش بارانی، ایجاد غبار آب و مه سازی،دمیدن بخار آب به بتن از جمله روش های رطوبت رسانی مستقیم است.در نهایت اینکه نباید اجازه داد بتن خشک شود و دوباره بر روی آن آب پاشید.
هیدراسیون را باید مهمترین مرحله از تولید بتن دانست. این مرحله در مقاومت، دوام و کلیه خصوصیات بتن تأثیر می گذارد. هیدراتاسیون سیمان به دمای محیط، نسبت آب به سیمان، نوع سیمان و موارد دیگر بستگی دارد. به طور کلی، برای تولید بتن مورد نظر مهم است که مهندسان از روند هیدراسیون و عوامل مؤثر بر آن آگاه باشند.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.