در سری یادداشتهای «خاطرات واقعی از فوم بتن» تصمیم داریم شما مشتریان عزیزمان را با ماجراهایی که در شرکت صمیمی مبتکراندیشان اسکان اتفاق می افتد آشنا کنیم و تجربیاتمان را با شما در میان بگذاریم. در یادداشت امروز ماجرای آشنایی ما با مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و اینکه چگونه متوجه شدیم محصولمان مقاومت فشاری بالایی دارد را بازگو میکنیم. میتوانید این مطلب را به صورت صوتی گوش کنید یا متن آن را بخوانید.
در اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ از طرف یکی از فعالان حوزهی فومبتن به سمیناری دعوت شدیم که در مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی دربارهی کاربرد بلوکهای فومبتن در ساختمان برگزار شد. دو نماینده از شرکت مبتکراندیشان اسکان (فومبتن ایرانیان) در این سمینار حاضر شدیم. در این سمینار نقاط ضعفی برای فوم بتن بیان شد که از آن میتوان به این موارد اشاره کرد: به راحتی ترک خوردن ، مقاومت فشاری پایین، پوک شدن و… .
در زمانی که اشکالات فوم بتن توسط سخنرانهای سمینار بیان میشد؛ ما نمایندگان فوم بتون ایرانیان متوجه شدیم که نمونههای تولیدی شرکت ما اکثر این اشکالات را ندارند و کیفیتی بسیار بالاتر از حد انتظار دارند. بحث کوتاهی بین دو نفر ایجاد شد که آیا در آن سمینار دربارهی این موضوع صحبت کنیم یا خیر. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که چون مدارک و مستندات علمی لازم برای اثبات گفتهی خود را در اختیار نداریم، فعلا در این باره حرفی نزنیم.
اما خاصیتی که در مورد فوم بتن بسیار مطلوب و قابل توجه است و سخنرانهای سمینار به صحبت دربارهی آن پرداختند، مقاومت حرارتی بسیار زیاد فوم بتن است. این واقعیت که فوم بتن عایق بسیار عالی حرارت است، باعث میشود که اتلاف انرژی در ساختمان به حداقل برسد.
یکی از سخنرانان آمار جالبی از مقدار مصرف و تولید انرژی در کشور ارائه داد و با توجه به روند افزایش مصرف انرژی نتیجهگیری کرد که در صورتی که جلوی اتلاف انرژی گرفته نشود، در آیندهی نزدیک همهی انرژی تولیدشده در کشور باید در داخل مصرف شود و ایران دیگر نخواهد توانست صادرکنندهی انرژی باشد.
فوم بتون میتواند جلوی اتلاف انرژی در ساختمان را به شکل مؤثری بگیرد. اما به دلیل مشکلاتی که مطرح شده بود، فوم بتن فعلا به عنوان یک راهحل برای صرفهجویی در انرژی درنظر گرفته نمیشود. یعنی چون احتمال ایجاد ترک زیاد است، از فوم بتن برای ساخت دیوار استفاده نمیشود. اما نباید فوم بتون را به کلی کنار گذاشت و باید تلاش کرد تا خواص دیگر فومبتن بهبود پیدا کند تا در صنعت ساختمان بتوان استفادهی بیشتری از آن کرد.
در آن زمان ما در شرکت مبتکراندیشان اسکان هنوز آزمایشی برای تعیین علمی مقاومت فشاری نمونههای فومبتن ساخت خودمان انجام نداده بودیم و دادههای کمّی دقیق دربارهی مقاومت فشاری آن در دسترس نداشتیم. سخنرانان سمینار ایرادات زیادی برای فوم بتن مطرح کردند که مهمترین آنها مقاومت فشاری پایین، در حد ۳ تا ۴ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع، بود. (البته بعدا مشخص شد که فوم بتن ساخت شرکت مبتکراندیشان اسکان مقاومت بسیار بالاتری دارد.) در آن جلسه آقای پورخورشیدی، از مسئولان مرکز تحقیقات عنوان کرد که در صورتی که کسی بتواند فومبتنی با مقاومت فشاری بالاتر از ۱۲ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع تولید کند، از طرف مرکز تحقیقات گواهینامهی فنی به او اهدا خواهد شد.
وقتی میگوییم مقاومت فشاری یک نمونه ۱۲ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است، یعنی اگر یک نمونه به ابعاد یک سانتیمتر در هر بُعد (تقریباً به اندازهی یک حبهی قند) داشته باشیم و یک وزنهی ۱۲ کیلوگرمی روی آن قرار دهیم در آستانهی شکستن قرار میگیرد.
پس از آن سمینار نمونههایی از فوم بتن با ابعاد ۱۰×۱۰×۱۰ سانتیمتر را تهیه کردیم و برای انجام تست فشار به آزمایشگاه مقامت مصالح آساسازه شایگان (واقع در میدان مادر در خیابان نیروی هوایی تهران) سپردیم ، نتایجی که در این آزمایشگاه به دست آمد به این شرح بود:
این در حالی بود که متخصصان مرکز تحقیقات ساختمان مقاومتی در حدود ۴ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع را برای فومبتنهای متداول مطرح میکردند. برای همین به دقت آزمایش شک کردیم و تصمیم گرفتیم آزمایش را در دو آزمایشگاه دیگر نیز تکرار کنیم.
برای اطمینان بیشتر از نتایج آزمایش، نمونههای دیگری تهیه کردیم و برای انجام تست فشار به آزمایشگاههای مقاومت مصالح دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی سپردیم. نتایج حاصلشده در هر دو آزمایشگاه تأیید میکرد که مقاومت فشاری این نمونهها بسیار بالاتر از عدد دوازده است که مرکز تحقیقات به عنوان معیار برای اعطای گواهینامهی فنی اعلام کرده بود.
پس از اطمینان از مقاومت فشاری فوقالعاده در فومبتنهای تولیدی شرکت مبتکراندیشان اسکان، تصمیم گرفتیم برای دریافت گواهینامهی فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اقدام کنیم که خوشبختانه توانستیم با موفقیت این گواهینامه را دریافت کنیم و هماکنون شرکت مبتکراندیشان اسکان تنها مجری فوم بتن در کشور است که موفق به دریافت این گواهینامهی فنی شده است.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.