فوم بتن به عنوان یک مصالحی سیمانی تعریف میشود که حداقل دارای 20 درصد هوای عمدی است. این هوای عمدی بصورت مکانیکی به ملات پلاستیک وارد شده است. دانسیته خشک فوم بتن در حدود 300 تا 1600 کیلوگرم بر مترمکعب است و مقاومت فشاری 28 روزهی آن نیز بین 0.2 تا 10 مگاپاسکال است که قابلیت افزایش نیز دارد.جهت تولید فوم بتن، میزان مناسبی از مواد شیمیایی کفزا یا سورفکتانت در داخل حجم معینی از آب رقیق میشود و این حجم محلول از طریق ژنراتور به کفی پایدار تبدیل میشود. سپس کف تولید شده به ملات سیمانی اضافه شده و منجر به ایجاد یک مخلوط سیمانی با دانسیته مورد نیاز میشود.
بطور کلی دو روش برای تولید فوم بتن مورد استفاده قرار میگیرد:
روش تولید “درون خطی” که با یک دستگاه مخصوص انجام میشود و در واقع فوم همزمان اضافه میشود.
روش تولید “پیش فوم” که برای مقادیر کم مورد استفاده قرار میگیرد و فوم بصورت مجزا ساخته میشود.
در این روش تولید، سیمان و بعضا ماسه به درون یک مخزن ریخته شده و سپس با اضافه شدن فوم، این مخلوط بطور کامل آمیخته میشود. روش تولید درون خطی به دو صورت انجام میپذیرد:
1- سیستم درون خطی تر: مصالح بصورت تر و میکس شده با آب وارد میکسر میشوند.
2- سیستم درون خطی خشک: مصالح بصورت خشک وارد میکسر شده و آب جداگانه اضافه میگردد.
در ایران، فوم بتن عمدتا به روش درون خطی خشک با استفاده از دستگاههای مخصوص فوم بتن ساخته میشود. بطور معمول نیز ماسه و سایر مواد مضاف در طرح وجود ندارد و مصالح اصلی همان سیمان و آب است.در این روش مخلوط آماده با تراک میکسر وارد سایت میشود و فومی که از پیش تولید شده، در مسیر پمپ و یا به درون تراک در حال چرخش اضافه میشود.
سیمان:
معمولا از سیمان پرتلند معمولی استفاده میشود اما گاها در صورت لزوم میتوان از سیمانهای زودسخت شونده و زودگیر کننده نیز استفاده نمود. در تولید فوم بتن میتوان از ترکیب سیمان و سایر مواد پرکننده نیز استفاده نمود. بطور مثال ترکیب 30 درصد سیمان، 60درصد خاکستر بادی و 10 درصد پودر سنگ. میزان مصالح سیمانی حدود 300 تا 400 کیلوگرم در هر مترمکعب است.
ماسه:
در صورت استفاده از ماسه، سایز بزرگترین دانهی آن نباید از 5 میلیمتر بزرگتر باشد. استفاده از ماسه تا 2 میلیمتر با درصد عبوری الک 600 میکرون بین 60 تا 95، توصیه میشود.
ترکیبات پوزولانی:
از مواد سیمانی تکمیلی مانند خاکستر بادی و سرباره میتوان بطور وسیع در تولید فوم بتن استفاده نمود. مقدار خاکستر بادی مورد استفاده میتواند بین 30 تا 70 درصد باشد. سرباره را نیز میتوان 10 تا 50 درصد استفاده نمود. با استفاده از این ترکیبات میتوان مقادیر سیمان را کاهش داد و طرح را اقتصادی کرد. میکروسیلیس را نیز میتوان بمقدار حدود 10 درصد وزنی سیمان به منظور افزایش مقاومت نهایی فوم بتن اضافه نمود.
فوم:
پروتئینهای هیدرولیز شده و سورفکتانتهای مصنوعی، رایجترین موادی هستند که محصولات فومزا بر پایه آنها ساخته میشود. عوامل فومزای مصنوعی معمولا به سهولت تولید شده و ارزانتر هستند. این عوامل را میتوان برای مدت طولانی انبارش کرد. مواد فومزای پایه پروتئین، گرانتر است اما باعث حصول مقاومت بالاتری میشوند. فوم تولیدی به دو شکل است: فوم خیس و فوم خشک. فوم خیس با دانسیتهی کمتر از 100 کیلوگرم بر مترمکعب برای تولید فوم بتن توصیه نمیشود. ساختار حبابهای این نوع فوم، بزرگ و شکننده است. فوم خشک بطور طبیعی پایدار است. محلولی از آب و عامل فومزا به وسیله کمپرسور هوا تحت فشار به داخل محفظه اختلاط وارد میشود. در این حالت فوم حاصله دارای حبابهای هوای کوچکتر از فوم خیس است.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.