یکی از شاخصه های کیفیت سنجی فوم بتن،شاخص قدرت و دوام آن است.این ویژگی در فوم بتن به اجزای مخلوط آن وابسته است.مثلا فوم بتن ساخته شده با شن و ماسه، قوی تر و چگال تر از فوم بتن تهیه شده از فوم و بتن است.فوم بتن، به طور معمول از آب،سیمان و فوم تهیه می شود. این ترکیب ممکن است شامل سنگ دانه ها یا مواد افزودنی بتن برای تغییر خواص فیزیکی آن نیز باشد.این نوع از بتن،معمولا یک ماده خود اصلاح و متراکم است که نسبت به بتن معمولی در برابر ترک خوردگی و انقباض، مقاومت بیشتری دارد.در خصوص فوم بتن کفی باید گفت،مقاومت فشاری آن تحت تاثیر عوامل متعددی نظیر چگالی بتن،سن بتن،رطوبت بتن،مشخصات شیمیایی و مکانیکی اجزای تشکیل دهنده بتن و نسبتهای اختلاط آنها دارد.در صورتی که بتوان نسبتهای اختلاط، سیمان آب و ماده کف را ثابت کرد،آنگاه میتوان به رابطهای بین مقاومت فشاری و چگالی وزن بتن دست پیدا کرد.تغییر در فاکتورهایی که به آنها اشاره شد،روابط را دستخوش تغییر میکند. مقاومت فشاری را به طور قابل ملاحظهای میتوان به کمک روشهای عمل آوری،افزایش داد. عمل آوری با رطوبت تاثیر عمیقی در افزایش مقاومت فشاری خواهد داشت.لذا دستیابی به بسیاری از خواص فوم بتن نیاز به عمل آوری مطلوب آن دارد.به عنوان مثال،آب دهی در روزهای اولیه یکی از مهمترین عوامل عمل آوری است.عمل آوری به مجموعه عملیاتی گفته می شود که بلافاصله بعد از عملیات بتن ریزی برای حفظ رطوبت و دمای بتن انجام می گیرد.در روزهای گرم حداقل ۲ بار آب دهی روزانه ضروری است تا سرعت خشک شدن آب بتن کم شده و از ترکهای روی سطح بتن جلوگیری شود.
یکی از سوالات متداول در تهیه فوم بتن مناسب و مقاوم در برابر ترک خوردگی این است که مواد تشکیل دهنده فوم بتن باید از چه نسبتی برخوردار باشند.به عبارتی بهترین مقدار ماسه مصرفی در طرح اختلاط چیست؟در پاسخ باید گفت،میزان ماسه مصرفی در فوم بتن نسبت به مقدار سیمان سنجیده می شود. به این منظور از کمیتی به نام نسبت ماسه به سیمان بهره می گیرند. با توجه به چگالی ماسه های مصرفی میزان این نسبت بطور تقریب 0.7 می باشد. بر این اساس در صورتی که از عیار 350 استفاده کنیم مقدار ماسه در حدود 250 کیلو گرم به ازای هر متر مکعب بتن خواهد بود. در تولید بلوک این نسبت تا 1 قابل افزایش است.
سوال مهم دیگر این است که مقدار آب مصرفی در تولید فوم بتن چقدر است؟در پاسخ باید گفت،میزان آب مصرفی در تولید فوم بتن مانند بتن های معمولی با کمیتی به نام نسبت آب به سیمان سنجیده می شود. تنها تفاوت در این است که میزان آب ورودی به فوم بتن در 2 مرحله،یکی بطور مستقیم و دیگری از طریق فوم، وارد میکسر می شود.بطور تقریب نسبت آب به سیمان در مرحله اول حدود 0.5 و آب ورودی ناشی از فوم در مرحله دوم در حدود 0.2 و کل نسبت آب به سیمان در حدود 0.7 خواهد بود.پیشنهاد می شود این نسبت در محدوده 0.7 – 0.65 باشد.
و سوال دیگر این است که،مناسب ترین عیار سیمان برای تولید بلوک کدام است؟در پاسخ باید گفت،اگرچه میزان عیار به نوع سیمان وابسته است اما در یک حالت کلی می توان گفت بهترین مقدار عیار سیمان 350 – 300 بر حسب kg/m3 می باشد. عیار پائین تر منجر به کاهش مشخصات مکانیکی مانند مقاومت فشاری و خمشی و عیار بالاتر ضمن افزایش هزینه تمام شده باعث افزایش میزان جمع شدگی ناشی از خشک شدن و تشدید ترک های موئی خواهد شد. توصیه می شود در فصل زمستان از حد بالائی و در فصل تابستان از حد پائینی عیار استفاده شود.
در عصر حاضر، مصالح سنگین جای خود را به مصالح سبک و سخت تر می دهند. صنعت فوم بتن این شایستگی را دارد تا بتواند نقش جدیدی در صنعت ساختمان ایفا کند.به امید آن روز که بتوان این صنعت را بر جایگاه شایسته خود دید.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.