به دلیل نقش مهمی که تأسیسات آب، برق، فاضلاب و… در ساختمان ایفا میکنند، بسیاری معتقدند تأسیسات قلب ساختمان است. هر مشکل کوچکی در تأسیسات، میتواند هزینههای فراوانی برای تعمیر به دنبال داشته باشد. زیرا معمولاً همهی لولههای تأسیساتی پس از پایان کار ساخت و ساز، کاملاً غیرقابل دسترسیاند و تعمیر آنها نیازمند تخریب بخشهایی از کف یا دیوارهاست.
به خاطر همین اهمیت است که سازندگان در انتخاب پیمانکاران تأسیساتی دقت زیادی به خرج میدهند. اما هرچقدر هم کارهای تأسیساتی را با کیفیت انجام دهیم باز ممکن است کار نهایی کیفیت لازم را نداشته باشد. هنگام انجام مراحل بعدی کفسازی، پس از اجرای تأسیسات احتمالاً خسارتهایی به آن وارد خواهد شد. عواملی که بر کیفیت تأسیسات اجرا شده تأثیر منفی میگذارند را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
برخی سازندگان بعد از اجرای تأسیسات در کف ساختمان، روی آن را با ملات ماسه و سیمان میپوشانند تا از آسیب دیدن آنها در مراحل بعدی کار جلوگیریکنند. این موضوع هزینههایی دربردارد که در مقاله زیر به دقت درباره آن صحبت شده و مقدار دقیق آن محاسبه شده است:
اگر کارگری که روی لولهها را ملات ماسه و سیمان میکشد، کار خود را با احتیاط انجام ندهد، به برخی لولههای تأسیساتی خسارت وارد میشود؛ مخصوصاً لولههای برق که از سایر لولهها ضعیفترند. آسیب به این لولهها یعنی آسیب به قلب ساختمان. حتی اگر سیمهای برق از قبل از داخل لولهها رد شده باشند، بعداً تعمیر و تعویض سیمها امکانپذیر نخواهد بود.
در شرایط بدتر برخی از سازندگان برای کاهش هزینهها، از پوشاندن تأسیسات با ملات ماسه و سیمان صرفنظر کرده و شروع به پوکهریزی در کف واحدها میکنند. در این حالت، به دلیل سخت بودن جنس پوکهها، لولههای تأسیساتی بسیار آسیبپذیرند و به احتمال زیاد حداقل چند لولهی برق آسیب خواهد دید. سلیقهی کارگر در اینجا اهمیت زیادی دارد. از طرفی چون سرعت اجرای کفسازی سنتی کند است، ترددهای زیادی انجام میشود و لولهها به دلیل گیر کردن به پای افراد یا فشرده شدن زیر چرخ فرغون آسیب میبینند.
کارگر، بنّا، سنگکار و همهی کسانی که در ساختمان کار میکنند، از وسایل مختلفی استفاده میکنند که میتواند برای لولههای تأسیسات یک تهدید به شمار بیاید. مثلاً کارگری که روی لولهها را سیمان میکشد، با بیل و فوغون و کمچه سر و کار دارد. ممکن است با فوغون از روی لولهها عبور کند و باعث ترک برداشتن و شکستن لولههای ضعیف (برق) شود. هنگام هم زدن ملات، ممکن است بیل به لولهها برخورد کند و به آنها آسیب برساند. حتی مشاهده شده که پس از پوشاندن سطح لولهها با سیمان، سنگکار که با فرز کار میکرده به لولهی آب آسیب کوچکی وارد کرده و بعد از مدتها اثر آن مشخص شده و هزینههای زیادی برای جبرانش صرف شده است.
برخی سازندگان، در حالی که هنوز روی تأسیسات را نپوشاندهاند، ناچار میشوند مصالحی مثل سنگ و ماسه را به داخل طبقات منتقل کنند. قرار دادن این مصالح روی لولهها، ممکن است باعث آسیب دیدن و له شدنشان شود. ضمناً در طول مراحل این نقل و انتقالات، تردد در ساختمان زیاد میشود و احتمال آسیبدیدگی تأسیسات افزایش مییابد.
در صورتی که به جای کفسازی سنتی، از فوم بتن استاندارد استفاده شود، به دلیل سرعت بسیار زیاد اجرا، همهی مشکلات ذکر شده حل میشود و میتوان از سلامت تأسیسات که قلب ساختمان است، مطمئن بود. اگر فکر میکنید استفاده از پوکه ارزش این خطرات را دارد، مقاله زیر را ببنید:
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.