در گذشته ساختمانها با مصالحی مانند آجر، سنگ، خشت و … ساخته میشد. این مصالح مقاومت خوبی در برابر گرما و سرما از خود نشان میدادند ولی در برابر عواملی بیرونی دیگری نظیر سیل، زلزله و توفان ناکارآمد بودند. از این رو با پیشرفت علم و تکنولوژی هر روزه مصالح و ابتکارهایی برای سبک سازی ساختمانها به بازار ارائه شده است.سبک سازی ساختمان با خسارات و هزینههای سرسام آور ناشی از تعمیر و بازسازی ساختمانهای قدیمی راهی برای سود و پایداری بیشتر سازه در برابر بلایای طبیعی است.
سبک سازی ساختمان یکی دغدغههای اصلی کشورهای زلزلهخیز مانند ایران است. سبک سازی ساختمان علاوه بر کاهش خطرات جانی و مالی به کاهش هزینهها و صرفه جوی در انرژی هم میانجامد. از طرفی هم با سبک سازی ساختمان به کاهش آسیب به محیط زیست و از بین رفتن زیست بومهای بسیاری از جانداران کمک میشود.
فوم بتن که برای اولین بار در سال 1923 در سوئد ساخته شد ابتدا برای مصارفی چون درزبندی، ایزولاسیون و شیب بندی مورد استفاده قرار می گرفت. با گذشت زمان این نوع بتن به دلیل خواص مطلوبی نظیر وزن کم، صرفه جویی در مصرف انرژی (به دلیل قایق بودن در برابر سرما و گرما)، مصرف کم مصالح و قابلیت مصرف بالای ضایعات صنعتی در بخش های دیگر نیز مورد توجه قرار گرفت. در کشور ما نیز به علت سهولت تولید، حمل و نقل آسان و همچنین صرفه جویی اقتصادی شاهد استقبال از این محصول هستیم.
صنعت ساختمان سازی همواره به دنبال استفاده از مصالح سبک به منظور سبک سازی سازه جهت کاهش نیروی زلزله و اقتصادی شدن می باشد. یکی از مصالحی پر مصرف در صنعت ساختمان سازی بتن می باشد و همواره یکی از مشکلات بتن وزن زیاد آن است. برای رفع این مشکل از فوم بتن که دارای وزن بسیار اندک می باشد استفاده می شود. از خصوصیات بسیار مهم فوم بتن چگالی بسیار پایین آن نسبت به بتن معمولی می باشد. دلیل سبکی آن به خاطر وجود حفره های در فوم بتن می باشد.
از فوم بتن می توان با رعایت اصول تولیدی و بکارگیری مناسب،در انواع پروژه های ساختمانی استفاده نمود. مهمترین مزیت این نوع بتن وزن مخصوص کم آن است که موجب سبکی سازه ها و کاهش بار مرده ساختمان و کاهش بارهای زلزله می گردد. با توجه به زلزله خیز بودن کشور لزوم بررسی پتانسیل های استفاده از فوم بتن در صنعت ساختمان احساس می شود.با توجه به مزیت های این محصول و توسعه وسیع بتن سبک و کاربردهای گسترده آن در دنیا،نتایج برخی بررسی های آزمایشگاهی انجام شد(با درنظر گرفتن اهمیت پارامترهای مقاومتی در سازه های بتنی)نشان می دهد که مقاومت بتن بسیار متاثر از دانسیته آن، رطوبت بتن، مشخصات شیمیایی و مکانیکی اجزا تشکیل دهنده بتن، چگونگی تشکیل حفرات، نوع کف، نسبت های اختلاط و عمل آوری می باشد.
مقاومت فوم بتن بیشتر به نوع مواد افزودنی و چگالی آن بستگی دارد که خود وابسته به عواملی چون کف، نوع توزیع حباب های هوا و مواد پر کننده هستند. مطالعات تحقیقات انجام شده نشان می دهد که تغییر در وزن فوم بتن نشانه ای از ضعف کف و کاهش ویژگی های استاندارد برای تولید یک تن سبک کفی است. همچنین در بحث افزودنی ها می توان با افزودن میکروسیلیس به مقاومت های بالاتری رسید و یا با افزودن خاکستر بعدی به عنوان تولیدکننده سبب توزیع یکنواخت حباب های هوا در مخلوط شد که باعث استحکام بتن سبک کفی می شود .
از مزایای سبک سازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مقاومت در برابر زلزله و خرابی
کاهش وزن ساختمان
کاهش هزینه های اجرایی ساختمان
صرفه جویی انرژی
اجرای سریع
کاهش پرت مصالح
امید است با افزایش دانش فنی در سبک سازی، استفاده از مصالح سبک و به خصوص فوم بتن ها،روز به روز در صنعت ساختمان گسترش یابد.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.