فوم بتن به دو نوع بتن گازی و بتن کفی تقسیم میشود. فوم بتن گازی و کفی با روش تولید حبابهای هوا ساخته میشوند.بتن سبک گازی از انواع بتن سبک متخلخل است که از سیمان، ماسه، پودر آلومینیوم و افزودنی های شیمیایی ساخته می شود و در ساختمان سازی کاربرد دارد. البته در برخی موارد، می توان به جای ماسه، از خاکستر بادی استفاده کرد. بر این اساس، بتن هوادار اتوکلاو که در دنیا AAC نامیده میشود یک نوع خاص بتن سبک متخلخل است که عمدتا از مواد با پایه سیلیس، سیمان و آهک ساخته می شود. این محصول، طی 70 اخیر در سوئد، مراحل توسعه خود را سپری کرده است.لازمبه ذکر است که بلوک های سبک گازی به دو دسته اتوکلاو و غیر اتوکلاو تقسیم می شوند. بلوک های اتوکلاو شده با نام AAC و بلوک های غیراتوکلاو با نام NAAC شناخته می شوند که هزینه تولید بلوک های اتوکلاو نشده نسبت به اتوکلاو شده پایین تر می باشد. از آنجا که در تولید این بلوک ها از حرارت خود مصالح برای ساخت، استفاده می شود، کیفیت آن، محفوظ و هزینه تولید آن، پایین است.
فوم بتن گازی با استفاده از پودر آلومینیوم ساخته میشود. برای تولید فوم بتن گازی علاوهبر پودر الومینیوم، از دوغاب آب و سیمان نیز استفاده میشود. برای ساخت فوم بتن گازی دوغاب و پودر آلومینیوم را با هم مخلوط میکنند و در پی واکنشهای شیمیایی با تشکیل حبابهای هیدروژنی داخل بتن تولید میشود. بتن فومی پس از واکنش شیمیایی حجم بیشتری پیدا میکند و آماده مصرف میشود.
در بتن سبك گازی عامل حباب زایی و سبك سازی بتن ، استفاده از پودر آلومینیوم بلوک می باشد كه به صورت پودر آلومینیوم بتن سبك یا خمیر آلومینیوم در مخلوط بتن سبک بكار می رود .
پودر آلومینیوم مناسب باید دارای ذرات ریز و جدا از هم باشد یا به عبارت ساده تر آلومینیم كلوخه ای نباشد. در صورت كلوخه ای بودن پودر آلومینیوم ، حبابی كه در بتن سبک ایجاد می شود بزرگ بوده و در نتیجه پایدار نخواهد بود و منجر به جوشیدن بتن سبک می شود . یك دست نبودن حباب ها باعث كاهش مقاومت بلوک بتن سبک در برابر هدایت گرما و صوت خواهد شد.
استفاده از بلوک های بتنی در دهه های اخیر خصوصا از نیمه دوم قرن بیستم گسترش چشمگیری داشته است. استفاده آسان، وزن سبک، قیمت مناسب، و تنوع آنها، اینک موجب رواج بتن سبک در پروژه های عمرانی و ساخت و ساز شده است. بتن سبک، بتن های دارای وزن کمتر از 1000 کیلوگرم بر متر مکعب هستند که با توجه به نوع کاربرد آنها، این وزن در سازه، متغیر است و احتمال وزن 1900 کیلوگرم بر مترمکعب نیز وجود دارد. این در حالی است که وزن بتن های معمولی، غالبا به بیش از 2400 کیلوگرم بر متر مکعب میرسد. تنوع در استفاده از بتن ها، کاربرد آنها را در پی ریزی دیوارها، دیوارهای حفره دار، دیوارهای یکدست و دیوارهای جداکننده موجب شده است. در این میان، بتن سبک گازی، از انواع بتن سبک می باشد که در ساخت بلوک های دیواری، نقش مهمی دارد.
مقاومت در برابر آتش سوزی، عایق حرارتی، مقاومت فشاری، عایق صوتی، جذب پایین آب، سهولت در برش به قطعات مختلف با اندازه های گوناگون، کاهش هزینه های نازک کاری، سرعت اجرای بالا در دیوارچینی، قابلیت نصب گیرنده های نگهدارنده در داخل دیوار بر خلاف بلوک های بتنی معمولی از ویژگی ها و البته مزایای بتن سبک گازی محسوب می شوند.
بلوک های ساخته شده از بتن سبک گازی در زمینه های انرژی، حریق، آکوستیک سازه و زلزله باید متناسب با الزامات فنی باشند. در صورت عدم رعایت این الزامات در تولید و نصب آن، مشکلات بهره برداری از قبیل ترک های ناشی از جمع شدگی، انبساط و انقباض حرارتی را در پی خواهد داشت.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.