دستیابی به بسیاری از خواص ترکیبات فوم بتن نیاز به عمل آوری مطلوب آن دارد.عمل آوری فوم بتن برای ادامه عمل هیدراسیون و آسیب نرسیدن به بتن یک نیاز ضروری ست. مجموعه اقداماتی که برای جلوگیری از ایجاد آسیب به فوم بتن تازه انجام می گیرد محافظت نامیده می شود.جلوگیری از آسیب تگرگ و بارش رگبار به سطح فوم بتن، جریان یافتن آب و ایجاد شیار در سطح فوم بتن، ایجاد ترک های جمع شدگی زود هنگام،جلوگیری از ایجاد لرزش یا ضربه ای که موجب ترک خوردگی یا قلوه کن شدن می شود و جلوگیری از یخ زدگی سریع و زود هنگام از جمله موارد نگهداری حفاظتی است.ادامه عمل هیدراسیون سیمان منوط به وجود شرایط مساعد از نظر دما و وجود رطوبت کافی است حداقل دمای ۵+ درجه سانتیگراد برای ادامه هیدراسیون ضروری است.
یکی از تکنیک های عمل آوری،روش حرارتی ست.در مواردی که هوا سرد است و یا در مورد قطعات پیش ساخته و یا تولید فوم بتن در جا برای کسب مقاومت بیشتر در کوتاه مدت تکنیک تسریع در هیدراسیون با افزایش دمای محیط و بتن در هنگام عمل آوری حرارتی ضرورت می یابد.تجربه های نو نشان می دهد برای سیمان های پرتلند محدود کردن دما به سقف۶۰ تا ۶۵ سانتیگراد ضروری است اما در سیمان های آمیخته بویژه اگر سرباره و پوزولان آن زیاد باشد،امکان دارد بتوان سقف دما را تا حدود زیادی افزایش داد.آهنگ افزایش دما در قطعات نازک معمولاً به ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد در ساعت محدود می شود و آهنگ کاهش دما در پایان عمل آوری حرارتی بر قطعات نازک به ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد در ساعت محدود می شود.ایجاد گرما در فوم بتن و محیط اطراف و یا حفظ گرما و بهره بردن از گرما زائی درونی هیدراسیون و دمای اولیه ایجاد گرما در محیط و فوم بتن با روش های سوزاندن یک ماده سوختنی، استفاده از بخاری و المنت برقی، بکارگیری لامپ های مادون قرمز، استفاده از جریان برق کم ولتاژ در قالب فلزی و میلگردهای بتن و دمیدن بخار آب به محیط فوم بتن انجام می شود که آخرین آنها علاوه بر عمل آوری حرارتی،عمل آوری رطوبتی نیز محسوب می شود.
یک روش دیگر عمل آوری،عمل آوری رطوبتی ست که با تکنیک های مختلفی صورت می گیرد.اصول عمل آوری رطوبتی، عدم ایجاد تری و خشکی مکرر می باشد ضمن اینکه در عمل آوری رطوبتی شوک حرارتی نیز باید بوجود آید.
هر چه در این نوع عمل آوری بتوان آب بیشتری در اختیار بتن گذاشت وضعیت بهتری خواهیم داشت. غرقاب کردن بتن، آب بستن روی بتن به نحوی که روی بتن بایستد،آب پاشی به بتن به روش بارانی، ایجاد غبار آب و مه سازی،دمیدن بخار آب به بتن از جمله روش های رطوبت رسانی مستقیم است.در نهایت اینکه نباید اجازه داد بتن خشک شود و دوباره بر روی آن آب پاشید. ضمناً آبی که در تماس با بتن قرار می گیرد نباید بیش از ۱۲ درجه سانتی گراد خنک تر از بتن باشد،لذا این پاشیدن آب خنک به بتن خشکی که زیر آفتاب داغ شده است صحیح نیست بلکه خشک شدن بتن در ابتدای کار صحیح نمی باشد.رطوبت رسانی غیر مستقیم و با واسطه جاذب آب به نحوی که تا حدوی جلوی تبخیر از سطح فوم بتن را بگیرد روش دیگری است که می تواند بکار رود، بویژه اگر بکارگیری روش های قبلی به دلائل اشکالات اجرائی و کمبود آب ممکن نباشد.
مدت عمل آوری فوم بتن به دمای هوای مجاور سطح، نوع سیمان و شرایط محیطی پروژه، نوع فوم بتن، نوع افزودنی مصرفی و حتی نسبت آب به سیمان،اهمیت پروژه و فوم بتن موجود در آن بستگی دارد.در آئین نامه بتن ایران حداقل مدت عمل آوری با توجه به نوع سیمان، دمای فوم بتن یا هوای مجاور و شرایط محیطی حاکم بر پروژه ارائه شده است که از کمتر از ۳ روز تا بیش از ۱۰ روز تغییر می کند.
نتیجه اینکه فوم بتن خوب عمل آوری شده سطحی سخت تر و نیز مقاوم تر در برابر آب سطحی و سایش خواهد داشت.همچنین عمل آوری مناسب وخوب نفوذپذیری فوم بتن را کاهش می دهد که این عمل مانع از ورود رطوبت و مواد شیمیایی مخرب موجود در آب به درون فوم بتن می شود و در نتیجه مقاومت دوام و طول عمرفوم بتن را افزایش می دهد.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.