مدت هاست در کشور ما به دلیل وجود زلزله های ویرانگر و اتفاقاتی که پیرامون آن افتاده است، میل به مقاوم سازی، سبک سازی و ایمن سازی ساختمان ها بیشتر از قبل شده و در همین راستا یکی از مصالحی که علاوه بر افزایش ایمنی به سبک بودن یک ساختمان یاری میکند فوم بتن است.
فوم بتن که برای اولین بار در سال 1923 در سوئد ساخته شد ابتدا برای مصارفی چون درزبندی، ایزولاسیون و شیب بندی مورد استفاده قرار می گرفت. با گذشت زمان این نوع بتن به دلیل خواص مطلوبی نظیر وزن کم، صرفه جویی در مصرف انرژی (به دلیل عایق بودن در برابر سرما و گرما)، مصرف کم مصالح و قابلیت مصرف بالای ضایعات صنعتی، در بخش های دیگر نیز مورد توجه قرار گرفت. در کشور ما نیز به علت سهولت تولید، حمل و نقل آسان و همچنین صرفه جویی اقتصادی شاهد استقبال از این محصول هستیم.
فوم بتن در کشور ما با توجه به شناختی که از خصوصیات این ماده و مزایای آن بدست آمده،کاربردهای مناسبی یافته است.عمده کاربردهای این مواد در بلوکهای سقفی و دیواری و همچنین کف سازی و شیب بندی می باشد.مزایای این نوع بتن، مقاومت فوق العاده در مقابل آتش ضد یخ زدگی و فرسایش؛ مقاوم در برابر نفوذ رطوبت و آب، عایق بودن در مقابل گرما؛ سرما؛ صدا، وزن سبک و عامل اقتصادی می باشد.علاوه بر این می توان فوم بتن را در چگالی های مختلف و در بازه های مقاومتی گسترده ای ساخت، به این صورت که چگالی بتن کفی می تواند از 300 تا 1600 کیلو گرم بر متر مکعب تغییر کند و همزمان می توان بتن کفی از مقاومت 0.7 تا 20 مگاپاسکال تولید کرد، که این هدف با تغییر نسبت اختلاط ماسه و سیمان امکان پذیر است.
از فوم بتن می توان با رعایت اصول تولیدی و بکارگیری مناسب در انواع پروژه های ساختمانی استفاده نمود. مهمترین مزیت این نوع بتن وزن مخصوص کم آن است که موجب سبکی سازه ها و کاهش بار مرده ساختمان و کاهش بارهای زلزله می گردد. با توجه به زلزله خیز بودن کشور لزوم بررسی پتانسیل های استفاده از فوم بتن در صنعت ساختمان احساس می شود.
در صورت استفاده از بتن کفی با چگالی ۵۰۰ در کفسازی، وزن موثر لرزهای فوق به میزان ۸۰ کیلو یا به عبارت دیگر به میزان ۹ درصد کاهش مییابد که برابر با کاهش ۹ درصدی میزان نیروی زلزله است. با این میزان کاهش، حدود ۴ درصد در مصرف میلگرد صرفه جویی میشود. با احتساب مصرف ۴۵ کیلو میلگرد در هر متر ساختمان میزان این صرفه جویی براحتی قابل محاسبه است. این در حالی است که در صورت استفاده از بتن کفی بجای مصالح پوکه سیمان در کفسازی با کاهش چگالی و همچنین تغییر ساختار ماده (از حالت حبابهای هوای مرتبط به حالت حبابهای هوای محبوس) میزان عایق بودن حرارتی و صوتی حدود ۳ برابر بیشتر میشود که خود باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.در هنگام بروز زلزله به علت سبکی وزن فوم بتن، آوار ناشی از خرابی ساختمان، خسارت کمتری به لوازم و ساکنین وارد میکند و این موضوع هم از لحاظ مالی و هم جانی قابل ملاحظه است.
فوم بتن، بتن با ساختار سلولی نیز نامیده می شود. این نوع بتن به طور معمول از آب ، سیمان و فوم ساخته می شود. این مخلوط ممکن است شامل سنگ دانه ها یا مواد افزودنی بتن برای تغییر خواص فیزیکی بتن باشد. این یک ماده سبک وزن، با چگالی پایین و استحکام محدود در اکثر برنامه ها کاربردی است. این نوع بتن، به طور معمول یک ماده خود اصلاح و متراکم است که نسبت به بتن معمولی در برابر ترک خوردگی و انقباض، مقاومت بیشتری دارد. سبکی وزن با مقاومت مطلوب فوم بتن بنا به نوع کاربرد آن، در زمان وقوع زلزله کمترین آسیب به ساختمان وارد می شود.
شرکت مبتکراندیشان اسکان به عنوان تنها دارنده گواهینامه فنی از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در زمینه فومبتن، باکیفیتترین فومبتن کشور را با ویژگیهای انحصاری اجرا میکند.